Bukit Banang Batu Pahat And Gunung Pulai, Johor





Bukit Banang , Batu Pahat - Dec 2016






Hujung tahun lepas bulan Disember 2016, 
Akhirnya tercapai juga hasrat nk hiking ๐Ÿ‘Œ
Abang and his family bersungguh-sungguh ajak kami menyahut cabaran mendaki Bukit banang. tetapi masa hari kejadian abg dgn Kak ham xnak ikut..๐Ÿ˜
Dari Jb terpaksalah menuju ke Batu Puteh , kemudian baru Hasyir and adik2nya bawa kami ke Bukit Banang.
Bukit Banang xde Pintu masuk or any signboard, kita akan masuk melalui kawasan rumah penduduk setempat.
Jarak perjalanan mendaki dari mula hingga puncak: 3KM so turun pun mestilah 3KM kan. 
Total 6Km
Its take 2 and half hour.
Mendaki puncak yg sangat curam ๐Ÿ˜ขagak memenatkan , kalau boleh nk jalan rata je kan sebab sakit kaki.
Tetapi hasilnya memang awesome .. its all about perasaan setelah kita 200% push our self agar tidak mudah mengalah walaupun sakit kaki + penat.๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช



Gunung Pulai, Januari 2017





Walaupun baru dua bulan selepas open ceaser due to Endometriosis (9Jan,2017)
 aku tetap bersemangat nak mendaki lagi .
Actually sebagai pencetus semangat dalam usaha husband,adha
 untuk mengurangkan berat badan,and to lower his blood pressure .
yes I love him so much, 
so whether dia suka or tak dia kena follow aku sebab dia yang akan memandu kereta. ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

MAsa mendaki Bukit Banang yang lepas rasa dah penat sangat kan. 
Rupa2nya Gunung Pulai lagi Tinggi+ mencabar fizikal and mental+sangat curam
sehinggakan aku hanya mampu jalan 3,4 langkah and then berhenti kerana terlalu penat dan sakit lutut
 tetapi alhamdulillah ramai pendaki yang memberikan semangat ,
 kebanyakkanya akan cakap" xjauh lagi, you can do it' padahal diorg menipu je haha
10KM naik and 10KM turun !! mula pukul 8.30am and turun tepat pukul 12 afternoon.

And aku for sure tidak akan sekali2 mengalah ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช
husband and Aiman , always said jom kita patah balik..
 Geram betul ๐Ÿ‘‚mendengarnya
Memangla badan aku belum fit ,rupa2nya bacaan darah cume 9.5hb.. 
tetapi alhamdulillah aku xpengsan or pening cume... gues what? 
Lapar yang teramat sangat sepanjang pendakian + perut berkeroncong .. 
asal lapar minum air je sebab xbawa mknan lgsg.
So next destination??












Comments